Историята на нашия фирмен календар

Към края на миналия век направихме първия голям еднолистен календар на Вертикал-7, който моментално пожъна успех и се превърна в ежегодна традиция, като различните му издания заслужиха трайно място върху стените на много наши клиенти, партньори и приятели. Ето я и неговата история…

1999

2000

Една година преди да прекрачим в новото хилядолетие (поне според американците, медиите и масовата публика, иначе всички знаем, че то започва през 2001 година), ние обявихме, че този календар, пък и работата с нас, е “Вашата първа стъпка в новото хилядолетие”. Само че от много редакции това мото накрая върху календара беше отпечатано като “Вашата първаТА стъпка…”. Но какво да се прави – шедьовър без кусур не може.

Най-забележителното в тази година бяха трите нули в номера й – нещо, което се случва веднъж на 1000 години. Това направи не само празненствата за новата година по-пищни от всякога, но превърна календарна кампания 2000 в най-силната за календарния бизнес в света. Ние отбелязахме това специално събитие с лицензионен договор с Ackermann – Германия, съгласно който издадохме няколко заглавия с техни календари, адаптирани за българския пазар.

2001

2002

През 2001 година вече наистина започваше новото хилядолетие, само че повечето фойерверки по неговото посрещане бяха изгърмени една година по-рано. Така че този път ни оставаше да празнуваме новия век, което на фона на едно цяло хилядолетие си звучеше направо като компромис. В нашите календари все по-сериозно място започна да заема българската тематика.

Постепенно усетихме колко се цени удобството на нашия календар от хората, които вече са го имали на стената си в предишни години. Да можеш да гледаш едновременно цялата година, при това с достатъчно голям размер на датите, беше нещо, от което много хора не можеха да се откажат, и така нашият еднолистен календар се превърна в нещо очаквано в края на всяка година. А ние започнахме да усложняваме и обогатяваме информационното му съдържание. Например със списъка на официалните празници и фазите на луната.

2003

2004

Като гледам този календар от разстоянието на времето, имам чувството, че през тази година музата ни си е взела отпуска и е отишла на ски. Другият вариант е да сме били прекалено заети до последния момент с календарите на нашите клиенти, както впрочем много често се случваше в онези години, когато календарите бяха черешката на тортата на печатната реклама и нямаше фирма, която да пропусне да си поръча. Да, разбира се, лимончето се връзва добре с нашето лого, но определено можехме да направим и нещо повече.
 

Този път идеята на мотото на фирмата ни “Светът на печатната реклама” (модифицирано в календара като “Вярната посока в печатната реклама”) беше реализирана не с помощта на притежаваните от нас фотографски колекции, а с наша собствена снимка, базирана изцяло на собствен реквизит – атлас, компас и полиграфическа лупа. Календариумът ни се беше развил още повече и вече включваше и списък с имените дни – празници, които се ценят особено много в България.

2005

2006

Каква по-добра илюстрация на мотото “Светът на печатната реклама” от това изобилие от разноцветни и красиви глобуси. Този кадър беше просто роден да застане на нашия календар за 2005 година.
 

Може би най-силният календар от цялата ни колекция. За негова основа послужи една нощна сателитна снимка на земното кълбо, детайл от която превърнахме в карта на окъпаната в светлина Европа, под която върху тъмна Африка разположихме нашия класически календариум, като той вече не беше за 12 месеца, а за 15, така че хората можеха да виждат на стената си не само текущата година, но и един месец от предишната, както и първите два от следващата. Това беше първата реализация на нашия календариум със системата за автоматизирано проектиране на календари Q++ Studio, така че не беше проблем да имаме произволен брой месеци, стига върху календара да има място за тях. Оптималното в случая беше да са 15. 

2007-A

2007-B

2007 беше следващата много специална година, защото на 1 януари България предстоеше да стане член на Европейския съюз. Този календар е посветен именно на това събитие, а цветната “черга” на лицевата му страна всъщност е разгъвка на знамената на 27-те държави-членки. Понеже годината беше толкова специална, по-специален трябваше да бъде и самият календар. 

Затова единствено в него се появи и гръб. Там представихме накратко 27-те държави от Европейския съюз с географски карти, статистическа информация, снимки, статии и таблица с всичките официални празници в 27-те държави-членки през годината. Заради тази ценна справочна страница доста от хората, получили нашия календар, останаха без календар за стената си през тази година.

2008

2009

И тази снимка “лепна” перфектно на нашия календар, а мотото ни “Светът на печатната реклама” временно се промени на “Цветът на печатната реклама”. 14 разноцветни молива, 14 месеца, 14 различни цветни решения на календариума. Разбрахме, че последният месец от предишната и първият от следващата година са нещо, без което нашият календар губи много от своята функционалност, така че решихме никога повече да не го лишаваме от тях.

Като гледам този календар, имам чувството, че тук музата ни се е чувствала леко объркана и не е успяла да организира нещата по най-елегантния начин. Но и с тези разнородни лога, с които се бяхме снабдили през годините, определено не й е било леко, още повече че в заданието й бяхме включили изискване да визуализира нашите инвестиции в машини през изминалите 1-2 години. И все пак, и този календар даваше цвят и свежест на стените, върху които беше окачен.

2010

2011

Най-вкусният и ароматен календар от цялата ни колекция. За неговата елегантност много допринася и новият ни комплект лога, които изглеждат далеч по-хармонично в този си вид, отколкото по времето, когато бяха толкова разнородни и несвързани едно с друго. Само защо не измислихме как да вземем пари от някой вносител на плодове, след като благодарение на нашия календар през зимата в магазините ще има необичайно високо търсене на ягоди.

В последните години ни се беше усладило използването на възможно най-ярки цветове, които да правят нашия календар забележим и запомнящ се. Затова тази хиперекзотична жаба напълно отговаряше на нашата цел: да създаде поредната ясно различима визия, отговаряща на харесалия ни вече адаптиран девиз: “Цветът на печатната реклама”. 

2012

2013

Първият ни календар, създаден с изображение от колекцията World Traveller – фотографският травъл проект на Стефан Янков. Това забележително цвете, случайно намерено насред Хамбург, в парка Planten und Blomen, в действителност се оказа изключително трудно за отпечатване по CMYK. Тежко печатно предизвикателство.
 

Следващото фотографско откритие от колекцията World Traveller, на което заложихме, дойде от традиционния карнавал във Венеция. Всъщност десетки бяха красивите маски, измежду които трябваше да избираме – но тази ни осигури най-добрата възможна позиционна и цветова композиция.

2014

2015

Тази впечатляваща библиотека, намираща се в красивия замък Лийдс в Кент, Англия, ни позволи да заложим не толкова на цветовете, колкото на основната ни дейност – печатът. Направихме рязка смяна на стила от ярък и модерен към традиционен и улегнал. Какво пък – разнообразието поддържа интереса, нали?
 

В навечерието на 2015 година направихме бърз преход обратно към ярките цветове – с този уникално красив фрагмент от една таванна композиция от стъклени скулптури в музея на стъклените фигури на Дейл Чихули в Сиатъл – един от жителите на Сиатъл, с които градът се гордее най-много. 

2016

2017

За календара ни за 2016 година без никакво колебание заложихме на този прекрасен пейзаж от Буенос Айрес – мостът Puente de la Mujer (Женският мост) – подвижен пешеходен мост над док №3 в залива Пуерто Мадеро, проектиран от великия архитект Сантяго Калатрава.

Една от най-красивите гледки въобще (селцето Манарола, част от Чинкуе тере на Италианската Ривиера) – уловена в един от най-благодатните мигове за фотографа: в слънчев ден във втората половина на септември, малко преди залез слънце. И като се замислиш, че подобни прелести дори само в Италия има на стотици места… 

2018

2019

Сантяго Калатрава е оставил следи от своя талант и фантазия на много места по света, но никъде няма по-голяма концентрация на негови творения, отколкото в Ciudad de las Artes y las Ciencias (града на изкуствата и науката) в Севиля. Истинско пиршество за очите и обективите на туристите почти през цялата година.
 

Един от най-подценените каньони в САЩ се оказа Red Rock Canyon Las Vegas. Огромна територия, изпълнена с красиви и причудливи творения на вулканичната дейност преди милиони години. Само пътят, по който се минава през всичките интересни места, е дълъг над 20 километра, а от мястото трудно се тръгва с под 800 кадъра за 3-4 часа.

2020

2021

За нашия World Traveller 2019 беше най-силната година от самото зараждане на проекта. През нея освен преминатата граница от 1 милион километра в полети и над 200,000 км само за годината, той успя да посети цели 19 различни държави и територии, над половината от тях – за първи път. Но дори невероятно красиви места като Бали и Южна Корея не можаха да предложат по-запомняща се визия от този впечатляващ глетчер в Исландия.

В плановете на нашия пътешественик 2020 година трябваше да означава още повече пътувания и още повече километри и часове във въздуха. Така и стана (или поне преди Ковид-19 рязко да прекрати всички планове на всички пътуващи в целия свят). Все пак дали заради предчувствие или по случайност, само за първите 2 месеца той осъществи цели 3 далечни пътешествия, включващи 9 държави. А финалната точка в последното от тях беше Сингапур, който ни подари и темата за календара за 2021 г.

Коментирайте направо от своя Facebook профил

Ако искате да споделите тази страница...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *