Историята на един календар

Към края на миналия век направихме първия голям стенен еднолистен календар на Вертикал-7, който се превърна в ежегодна традиция и различните му издания заслужиха трайно място върху стените на много наши клиенти, партньори и приятели. Ето я и неговата история…

V7 постер макс 1999

V7 Poster Max 1999.cdr

Една година преди да прекрачим в новото хилядолетие (поне според американците, медиите и масовата публика, иначе всички знаем, че то започва през 2001 година), ние обявихме, че този календар, пък и работата с нас, е “Вашата първа стъпка в новото хилядолетие”. Само че от много редакции това мото накрая на календара беше отпечатано като “Вашата първаТА стъпка…”, но какво да се прави – шедьовър без кусур не може.

V7 постер макс 2000

V7 Poster Max 2000.cdr

Най-забележителното в тази година бяха трите нули в номера й – нещо, което се случва веднъж на 1000 години. Това направи не само празненствата за новата година по-пищни от всякога, но превърна календарна кампания 2000 в най-силната за календарния бизнес в света. Ние отбелязахме това специално събитие с лицензионен договор с Ackermann – Германия, съгласно който издадохме няколко заглавия с техни календари, адаптирани за българския пазар.

V7 постер макс 2001

V7 Poster Max 2001.cdr

През 2001 година вече наистина започваше новото хилядолетие, само че повечето фойерверки по неговото посрещане бяха изгърмени една година по-рано. Така че този път ни оставаше да празнуваме новия век, което на фона на едно цяло хилядолетие си звучеше направо като компромис. В нашите календари все по-сериозно място започна да заема българската тематика.

V7 постер макс 2002

V7 Poster Max 2002.cdr

Постепенно усетихме колко се цени удобството на нашия календар от хората, които вече са го имали на стената си в предишни години. Да можеш да гледаш едновременно цялата година, при това с достатъчно голям размер на датите, беше нещо, от което много хора не можеха да се откажат, и така нашият еднолистен календар се превърна в нещо очаквано в края на всяка година. А ние започнахме да усложняваме и обогатяваме информационното му съдържание. Например със списъка на официалните празници и фазите на луната.

V7 постер макс 2003

V7 Poster Max 2003.cdr

Като гледам този календар от разстоянието на времето, имам чувството, че през тази година музата ни си е взела отпуска и е отишла на ски. Другият вариант е да сме били прекалено заети до последния момент с календарите на нашите клиенти, както впрочем много често се случваше в онези години, когато календарите бяха черешката на тортата на печатната реклама и нямаше фирма, която да пропусне да си поръча. Да, разбира се, лимончето се връзва добре с нашето лого, но определено можехме да направим и нещо повече.

V7 постер макс 2004

v7-poster-max-2004-lores

Този път идеята на мотото на фирмата ни “Светът на печатната реклама” (модифицирано в календара като “Вярната посока в печатната реклама”) беше реализирана не с помощта на притежаваните от нас фотографски колекции, а с наша собствена снимка, базирана изцяло на собствен реквизит – атлас, компас и полиграфическа лупа. Календариумът ни се беше развил още повече и вече включваше и списък с имените дни – празници, които се ценят особено много в България.

V7 постер макс 2005

image description

Каква по-добра илюстрация на мотото “Светът на печатната реклама” от това изобилие от разноцветни и красиви глобуси. Този кадър беше просто роден да застане на нашия календар за 2005 година.

V7 постер макс 2006

V-7 poster 2006 Bitmap.cdr

Може би най-силният календар от цялата ни колекция. За негова основа послужи една нощна сателитна снимка на земното кълбо, детайл от която с много старание ние превърнахме в карта на окъпаната в светлина Европа, под която, върху тънещата в мрак Африка, разположихме нашия класически календариум, само че този път той дори не беше само за 12 месеца, а за цели 15, така че хората можеха да виждат на стената си не само цялата текуща година, но и един месец от предишната 2005 година, както и първите два от следващата, 2007 година. Това беше първата реализация на нашия календариум със системата за автоматизирано проектиране на календари Q++ Studio, така че за нас не беше никакъв проблем да имаме произволен брой месеци, стига върху календара да има място за тях. Композиционният оптимум в случая беше 15.

V7 постер макс 2007

V-7poster2007_v5.cdr

2007 беше следващата много специална година, защото на 1 януари България предстоеше да стане член на Европейския съюз. Този календар е посветен именно на това събитие, а цветната черга на лицевата му страна всъщност е разгъвка на цветовете на знамената на 27-те държави-членки. Понеже годината беше толкова специална, по-специален трябваше да бъде и календарът.

Затова единствено в него се появи и втора страна. На гърба му представихме накратко 27-те държави от Европейския съюз (географски карти, статистическа информация, снимки, статии и таблица с всичките официални празници в 27-те държави-членки през годината. Заради тази толкова ценна справочна страница доста от хората, получили нашия календар, останаха без календар на стената през тази година.

V7 постер макс 2008

V7poster2008_4new.cdr

И тази снимка “лепна” перфектно на нашия календар, а мотото ни “Светът на печатната реклама” просто се смени на “Цветът на печатната реклама”. 14 молива, 14 месеца, 14 цветни решения на календариума. Разбрахме, че последният месец от предишната и първият от следващата година са нещо, без което нашият календар губи много от своята функционалност, така че никога повече нямаше да го лишаваме от тях.

V7 постер макс 2009

V7 Poster Max 2009_Chris_12 NEW Flat.cdr

Като гледам този календар, имам чувството, че тук музата ни се е чувствала леко объркана и не е успяла да организира нещата по най-елегантния начин. Но и с тези разнородни лога, с които се бяхме снабдили през годините, определено не й е било леко, още повече че в заданието й бяхме включили изискване да визуализира нашите инвестиции в машини през изминалите 1-2 години. И все пак, и този календар даваше цвят и свежест на стените, върху които беше окачен.

V7 постер макс 2010

V7 Poster Max 2010 RGB Flat.cdr

Най-вкусният и ароматен календар от цялата ни колекция. За неговата елегантност много допринася и новият ни комплект лога, които изглеждат далеч по-хармонично в този си вид, отколкото по времето, когато бяха толкова разнородни и несвързани едно с друго. Само защо не измислихме как да вземем пари от някой вносител на плодове, след като благодарение на нашия календар през зимата в магазините ще има необичайно високо търсене на ягоди.

V7 постер макс 2011

V7 Poster Max 2011 Frog Flat.cdr

В последните години ни се беше усладило използването на възможно най-ярки цветове, които да правят нашия календар забележим и запомнящ се. И тази екзотична жаба напълно отговаряше на нашата цел – да създаде поредната ясно различима визия, отговаряща на адаптирания ни девиз: “Цветът на печатната реклама”.

V7 постер макс 2012

Първият ни календар, създаден с изображение от колекцията World Traveller – фотографският травъл проект на Стефан Янков. Това забележително цвете, случайно намерено насред Хамбург, в парка Planten und Blomen, в действителност се оказа изключително трудно за отпечатване по CMYK. Тежко печатно предизвикателство.

V7 постер макс 2013

V7 Poster Max 2013 Flat.cdr

Следващото фотографско откритие от колекцията World Traveller, на което заложихме, дойде от традиционния карнавал във Венеция. Всъщност десетки бяха красивите маски, измежду които трябваше да избираме – но тази ни осигури най-добрата възможна позиционна и цветова композиция.

V7 постер макс 2014

V7 Poster Max 2014_Final new.cdr

Тази впечатляваща библиотека, намираща се в красивия замък Лийдс в Кент, Англия, ни позволи да заложим не толкова на цветовете, колкото на основната ни дейност – печатът. Направихме рязка смяна на стила от ярък и модерен към традиционен и улегнал. Какво пък – разнообразието поддържа интереса, нали?

V7 постер макс 2015

V7 Poster Max 2015 Chris_Bitmap.cdr

В навечерието на 2015 година направихме бърз преход обратно към ярките цветове – с този уникално красив фрагмент от една таванна композиция от стъклени скулптури в музея на стъклените фигури на Дейл Чихули в Сиатъл – един от жителите на Сиатъл, с който градът се гордее най-много.

V7 постер макс 2016

V7 Poster Max 2016 Puerto Madero_CMYK.cdr

За календара ни за 2016 година без никакво колебание заложихме на този прекрасен пейзаж от Буенос Айрес – мостът Puente de la Mujer (Женският мост) – подвижен пешеходен мост над док №3 в залива Пуерто Мадеро, проектиран от великия архитект Сантяго Калатрава.

V7 постер макс 2017

Една от най-красивите гледки въобще (селцето Манарола, част от Чинкуе тере на Италианската Ривиера) – уловена в един от най-благодатните мигове за фотографа: в слънчев ден във втората половина на септември, малко преди залез слънце. И като се замислиш, че подобни прелести дори само в Италия има на стотици места…

V7 постер макс 2018

Сантяго Калатрава е оставил следи от своя талант и фантазия на много места по света, но никъде няма по-голяма концентрация на негови творения, отколкото в Ciudad de las Artes y las Ciencias (града на изкуствата и науката) в Севиля. Истинско пиршество за очите и обективите на туристите почти през цялата година.

V7 постер макс 2019

Един от най-подценените каньони в САЩ се оказа Red Rock Canyon Las Vegas. Огромна територия, изпълнена с красиви и причудливи творения на вулканичната дейност преди милиони години. Само пътят, по който се минава през всичките интересни места, е дълъг над 20 километра, а от мястото трудно си тръгваш с под 800 кадъра за 3-4 часа.

Ако искате да споделите тази страница...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *