Изисквания към файловете за печат

Различните печатни технологии, които Вертикал-7 предлага на своите клиенти, имат своите специфични изисквания към файловете за печат. Все пак в подготовката на файловете има повече общи моменти, отколкото различия, така че ще разгледаме изискванията на всичките технологии заедно.

ФАЙЛОВИ ФОРМАТИ

Основните файлови формати, които използваме за вход при пълноцветния печат – офсетов или дигитален – са TIFF, JPEG, EPS и PDF. При щриховия офсетов печат много по-удобни са векторните формати (PDF или EPS), а ако във векторните проекти има и растерни изображения, можете да ги запишете в TIFF или JPEG, като почти без изключение те трябва да са или черно-бели (black and white), или полутонови (grayscale).

Приемаме и файлове от CorelDraw (до версия X5), Adobe Illustrator (препоръчително до CS6) и Adobe InDesign (препоръчително до CS6, или IDML), но при тях понякога има проблеми: липсващи шрифтове, размествания на текста поради разлика в използваните шрифтове шрифтове и др. подобни. При всякакви подобни случаи, и особено ако имаме някакви съмнения, че всичко с файловете е наред, задължително ще ви изпратим за одобрение растеризиран файл с ниска резолюция, за да се уверите, че всичко при нас се вижда както и при вас.

Приемаме файлове от всякакви други приложения (дори Microsoft Word, Excel или PowerPoint, които изобщо не са годни за директно печатане), но при такива файлове задължително правим трансформиране в някакъв подходящ професионален формат, гарантиращ качественото отпечатване. При големи обеми на изданията и/или ограничен бюджет практикуваме печатане от тези файлове директно към PDF, който след малко дообработка и автоматично конвертиране може да се ползва за печат.

Винаги, когато софтуерът ви го позволява, избягвайте да ни давате файлове с текстове, които не са конвертирани в криви, тъй като няма гаранция, че ние разполагаме с шрифтовете, които сте използвали. Изключение правят PDF файловете с коректно вградени шрифтове.

ЦВЕТОВЕ НА РАСТЕРНИТЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ

Цветното пространство, което ви препоръчваме да използвате за растерните си изображения, е RGB вместо CMYK, тъй като то притежава по-богат спектър от цветове, отколкото има в CMYK пространството. Така че, ако не конвертирате изображенията си в CMYK, информацията за цветовете в тях ще остане по-богата и при подходяща печатна технология тя ще може да бъде успешно пренесена и до крайния продукт – а ние във всеки случай ще се погрижим за коректното конвертиране към CMYK, при това съобразено с цветния профил на конкретното изходно устройство, на което ще печатаме. Следващата графика най-ясно ще ви покаже колко цветна информация загубвате, когато конвертирате дадено изображение в CMYK.

gamut-diagram-600

ЦВЕТОВЕ НА ВЕКТОРНИТЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ

За векторните изображения ще разгледаме два случая: първият е при щрихов офсетов печат, а вторият – при пълноцветен печат, независимо дали офсетов или дигитален.

При щрихов офсетов печат цветовете ви трябва да са зададени по скалата Pantone Formula Guide. Това не е просто системата от цветни дефиниции, която ние използваме, но и най-популярната система за дефиниране на щрихови цветове, която при това се поддържа от почти всички видове графичен софтуер. Ако не знаете кои са вашите Pantone цветове, просто изберете такива, които ви харесват на екрана, като внимавате да оцветите всички обекти, които ще имат един и същ цвят при печат, с цвят с едно и също име – да изглеждат еднакво на екрана не е достатъчно. След това при нас ще изберем вашия точен Pantone цвят, с който ще се извърши печата. Изключение правят белият и черният цвят – тях трябва да зададете по CMYK.

При пълноцветен печат – офсетов или дигитален – също можете да дефинирате векторните обекти с Pantone цветове, но е напълно допустимо да използвате и CMYK. Тук, за разлика от растерните обекти, RGB оцветяването не е добра идея. Все пак, Pantone е по-доброто решение, защото някои от технологиите позволяват относително точно възпроизвеждане на Pantone цветовете.

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА

Факторите, които определят необходимата резолюция на растерните изображения за постигане на добро качество при печат, са много, но все пак можем да ви дадем следните насоки за определянето й. За изделия с формат до А5 (такива изображения ще се гледат от много близко), ви препоръчваме да осигурите разделителна способност от 300-400 dpi. За изображения с размер около А4 (такива изделия също ще се гледат от 30-40 см) ви препоръчваме да имате разделителна способност от 250-350 dpi. Ако растерното изображение има и вградени текстове, най-добре тя да е поне 300 dpi. Ако крайното изделие е плакат с формат А3, препоръчителната резолюция е не повече от 200-250 dpi. Ако обаче става дума за изделие А3, което ще се гледа отблизо (например меню с фон снимка и вградени в нея текстове), препоръчваме ви да подготвите файла си с по-висока резолюция, както при изделията с формат A4. За изображение с размер около 500/700 мм резолюция от 150-200 dpi е напълно достатъчна, за да изглежда то брилянтно от нормално разстояние. За изделие с размер 700/1000 мм са достатъчни и 100-150 dpi. При 1000/1400 мм нужната резолюция пада до 75-100 dpi. При още по-големи изображения (например сглобяема изложбена конструкция с размери 2367/3620 мм) визуалният ефект за максимално качество се постига и със само 60 dpi. А при билбордовете стандартът изисква само 30 dpi.

recommended-resolutions

На графиките отгоре можете да видите оцветени в зелено зоните на минимални и максимални препоръчителни стойности на разделителната способност за растерни файлове при различни размери на изображенията. На горната графика са показани резолюциите за класически офсетов печат (валидни и за лазерния дигитален печат), а на долната – за голямоформатен печат. Поради специфичния начин на растеризиране при дигиталния и голямоформатния печат там са допустими малко по-ниски стойности за резолюциите, без това да влошава качеството. Всички тези стойности са валидни само за размер на едно изображение, но не и на композиция. Ако например трябва да се отпечата плакат 70/100 см, в който има десетки малки изображения (под А5), желателно е резолюцията да е такава, че да осигурява тяхното високо качество. При текст в растера също е необходима по-висока от препоръчваната резолюция.

КОМПРЕСИЯ НА ФАЙЛОВЕТЕ

Силно ви препоръчваме да използвате JPEG компресия за растерните си файлове: един JPEG файл с ниско ниво на компресия (качество 11 в Adobe Photoshop) е визуално еквивалентен на некомпресирания TIFF файл, но е 5-10 пъти по-малък от него. Разумно е да използвате JPEG компресията и в PDF файловете си – ако тя е с ниска степен (т.е. с високо качество), това няма да влоши качеството на изображенията ви, каквото и да ви казват някои специалисти! Всички водещи доставчици на сток фотография разпространяват своите изображения за професионални цели почти изцяло в JPEG формат!

Смелото използване на JPEG компресията, наред с все по-бързия интернет, прави възможна електронната доставка на вашите файлове до нас. Вертикал-7 разполага с постоянна и бърза интернет връзка и може да приема доста големи файлове през интернет.

ТРАНСФЕР НА ДАННИ

По електронна поща можете да ни изпращате относително малки файлове – максимум до 10-20 мегабайта. На FTP сървъра ни (ftp.vertinet.com) можете да качвате неограничено големи файлове. Ако предпочитате, използвайте и безплатните услуги за трансфер на големи файлове от типа на WeTransfer или българските Tranz.it или Dox.bg. Всичките те ви позволяват да изпращате удобно и безплатно файлове с размер до 2 гигабайта.

За да бъде изпращането на файлове по интернет удоволствие и за двете страни, съветваме ви както да използвате JPEG компресия на растерните изображения навсякъде, където е възможно, така и да компресирате всички файлове в един общ архивен файл (най-добре ZIP), преди да ни ги изпратите по мейла или да ги качите на нашия FTP сървър. Освен намаляването на обема и броя файлове, компресирането добавя към информацията на файловете и контролни суми, които гарантират улавянето на евентуални грешки при трансфера.

При особено обемисти проекти или ако не разполагате с бърз интернет (все по-малко вероятно е някой да има този проблем, но все пак се случва), носител на файловете, които искате да стигнат до нас, може да бъде CD-R, DVD-R, външен хард диск или флаш памет, независимо дали са във вид на USB флашка, или SD карта за фотоапарат.

Коментирайте направо от своя Facebook профил

Ако искате да споделите тази страница...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *