Дизайн на календари: Q++ Studio

qppstudiologo

Ние държим нашите календари да бъдат не само качествено отпечатани и с добър дизайн, но и да са максимално полезни за тези, които очакваме да ги окачат на стените на своя офис или дом. Една от причините, поради които някой би използвал определен календар, е наличието в него на полезна и добре организирана информация.

Наситеността на календарите и календар-бележниците с внимателно подбрани за конкретна група потребители интересни, верни и актуални информационни елементи прави календарите полезни не само за тези, които ги ползват през годината и редовно се обръщат към тях за най-различни справки (от истински интерес или чисто любопитство), а и за рекламодателите, които имат рядката възможност да свържат името на своята фирма с изделия, които се използват активно и действително вършат работа на тези, на които са подарени.

Организирането на всички информационни елементи в един календар е сериозна задача, а проверката на нейната коректност и поддържането й в актуалност година след година е още по-сериозно нещо.

За да се справим с това предизвикателство, ние използваме Q++ Studio: професионална софтуерна система за дизайн и цялостно генериране на календариумите на календари и календар-бележници.

qpp-design-elements

Q++ се грижи за коректното подреждане не само на датите, но и на най-разнообразна календарна информация като например официални празници, астрономическа информация (изгреви и залези на Слънцето и Луната в различни точки от земното кълбо, продължителност на деня), зодии, имени дни и т.н. Q++ Studio използва Quark xPress документи за свой вход и изход и управлява самия Quark xPress по време на генериране на съдържанието на календарите.

Q++ Studio разполага с преводите на около 25 езика на всички най-често използвани в датираните страници термини (имената на дните от седмицата, имената на месеците и т.н.). Базата му данни съдържа и информация за официалните празници на около 200 държави в света. В програмата е предвидена възможност и за модифициране на тази информация, както и за добавяне на нови списъци. Информацията в тези списъци се задава под формата на правила (примерно Цветница = 7 дни преди Източноправославния Великден), така че текущото съдържание на базата данни на Q++ Studio може да се използва, за да се изчислят празниците за следващите 100 години. Но в действителност в много случаи празниците се променят – добавят се нови, премахват се стари, променят се имената им. Точно затова базата данни на Q++ Studio се преглежда изцяло и обновява напълно ежегодно, а се актуализира при настъпването на всяка по-важна промяна.

Q++ Studio автоматично изчислява и поставя в календарите астрономическа информация като изгреви и залези на Слънцето, фази на Луната, изгреви и залези на Луната, дати на равноденствие и слънцестоене, начало на сезоните, начало на зодиакалните знаци и т.н. Астрономическата информация се изчислява за всяко конкретно местоположение (град) в зависимост от географските му координати.

Наситеността с информационни елементи, която може да ни осигури използването на Q++ Studio, съчетана с коректността и актуалността на тази информация, изнася нашите календари на съвсем друго равнище и ги превръща от обикновени печатни материали за ориентация във времето в богат справочник за разнообразна и интересна за широк кръг от хора календарна и астрономическа информация.

Разполагайки с Q++ Studio като част от нашия работен процес, ние не само можем да гарантираме за верността на информацията в нашите календари и да съкращаваме сроковете за тяхното ежегодно препроектиране, но и на основата на базовите дизайни можем лесно да създаваме и уникални дизайни по желание на нашите клиенти, които искат да имат календар, различен от всички останали. Можем лесно да махаме или добавяме информационни елементи, да сменяме цветове, езици, да локализираме астрономическата информация за произволно място на Земята, при това за значително по-кратко време, отколкото би ни отнемало, ако всичко това се прави по традиционния ръчен начин.

Коментирайте направо от своя Facebook профил

Ако искате да споделите тази страница...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *