Новите правила за почивните дни

Българският парламент най-после прие на второ четене обсъжданите отдавна промени в Кодекса по труда, засягащи почивните дни, свързани с официалните празници в Република България. Какви са основните промени?

С практиката на еднократно сливане с постановления на Министерския съвет на празниците, падащи се в четвъртък или вторник, с уикенда преди или след тях, и последващо отработване на допълнителните почивни дни в някоя събота (в която тъй или иначе не се вършеше никаква полезна работа), е приключено.

Слага се край и на несправедливостта когато един официален празник се пада в събота или неделя, работещите да не получават почивен ден за него в съответната година. Вместо това от 1 януари 2017 година всеки официален празник, който се пада през уикенда, ще бъде компенсиран с почивен ден в понеделник и евентуално и вторник, ако празникът се състои от повече от един ден и два от тях се падат в събота и неделя.

Още през първата година на новите правила работещите ще получат два допълнителни почивни дни благодарение на календара, като първият от тях буквално ще забави работната 2017 година с един ден: 1 януари се пада в неделя, което автоматично означава, че 2 януари става първият почивен ден, получен по новите правила.

Следващият случай, в който новита правила ще влязат в сила, е през май, когато 6 май се пада в събота, и съответно 8 май, понеделник, ще бъде почивен.

В останалите месеци особени случаи почти няма – 3 март и 22 септември се падат в петък, а 1 май – в понеделник, така че и трите дати не биха подлежали на специално отношение нито по старите, нито по новите правила. Същото се отнася и за 24 май и 6 септември, които този път се падат в сряда – и отново не биха били засегнати и от старите, и от новите правила.

Предвидено е едно специално изключение за Великден, който в България отдавна се празнува в продължение на 4 дни: от петък до понеделник включително, което впрочем показва, че този празник е прародителят на новото правило за почивния понеделник след официален празник в неделя (нормално самият Великден, както се вижда и от името му, би трябвало да е само един ден).

2017 година обаче ще покаже и едно от несъвършенствата на новите правила: законодателят наистина успя да осъзнае през времето между първо и второ четене, че има празници, състоящи се от повече от един ден, но може би на никого не му е хрумнало, че има и такива, състоящи се от повече от два дни, и те също се нуждаят от по-специална грижа.

Такъв е случаят с Коледа, която се празнува в 3 поредни дни, само че те могат да започват от всеки от седемте дни на седмицата, за разлика от Великденските празници, които винаги започват в петък.

Ето как изглежда ситуацията с Коледа 2017 при новите правила…

24 декември е в неделя. Това означава, че или понеделникът, или вторникът (ако понеделникът също е празник), трябва да бъде почивен. Е да де, ама те и двата са по принцип почивни, защото това са първият и вторият ден на Коледа. Но понеже няма правило за почивна сряда, компенсирането на 24 декември “гори” и проваля идеята на Социалното министерство и бизнеса всяка година да има един и същи, фиксиран брой работни дни (248). Т.е. определени разположения на дните на Коледа в седмицата ще бъде първата причина тези дни да могат да бъдат и 249. А пък високосната година, за която абсолютно никой в парламента явно не е помислил, ще може да ги прави и 250. Но наистина – това да ни беше единственият кусур в законодателството, с мед да го намажем.

Важното е, че най-после имаме някакви по-модерни правила, аналогични с тези в повечето от най-развитите държави, и че вече няма нужда да чакаме Министерският съвет да взима решения за това кога ще се почива през следващата година – нещо, което той правеше по свое усмотрение, не винаги съвсем логично, особено по отношение на определянето на съботите за отработване, и винаги прекалено късно, за да може това да бъде отразено в печатните календари.

А и все пак фактът, че всяка година ще има почти еднакъв брой работни дни, е положителен и от гледна точка на справедливостта спрямо работещите хора, и от гледна точка на прогнозируемостта за бизнеса.

Коментирайте направо от своя Facebook профил

Ако искате да споделите тази страница...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *